Én, a hadügyminiszter

avagy Csihi-puhi terem...

Én, a hadügyminiszter

HozzászólásSzerző: Kelevéz Dátum: 2010.01.05. 21:09

Adjon Isten!

Előre bocsátom: Az "én" általános, és nem személyes módon került felhasználásra.
A téma lényege:
-Ha a választók az Ő végtelen bölcsességükben Téged juttatnának a hadügyi bársonyszékbe, milyen intézkedéseket hoznál, mire törekednél?-
Szigorúan katonai-technikai szempontból, természetesen.
Tudom csábító a mozgó kivégzőosztagok ötlete, de mellőzük a politikát!

Köszönöm!

Kelevéz

Az én, nagyon vázlatos, elképzeléseim:
Teljes békelétszám, kb 100 E fő, ebből a HM létszáma 4032 fő, ennyi a komplett svájci hivatásos erő, ha neki ennyi elég, nálunk se' lehet túl sok :rohog :rohog :rohog
-Légierő
Elsősorban képes legyen a saját légtér megvédésére, legalább a légifölény megtartására. Részeivel alkalmas legyen nagy pontosságú csapásmérésre és a határokon túl is képes legyen a korszerű felderítésre. (Műhold?)
-Szárazföldi erők
Három dandár, feltöltve, a három fő irány, /É,K, D/szerint, Ny-on a 4. ki-és továbbképző feladatkörrel. Konzerváltan őrzik a beérkező tartalékok részére az eszközöket.
Hk, gépesített lövész, reaktív- és csöves tüzérség, csapatlégvédelem, utászok, "különlegesek",csapatlégierő,/helikopterek/

Ezen fekül:
-Nemzeti Őrsereg
A már sokszor kitárgyalt területvédelem.
Az állomány minden tagjára kiterjedő szigorú felvételi, kiképzési, magatartási követelmények.
Cserébe kézelfogható elismerés/is/ a társadalom részéről.
Nem beszélve a jobb egészségről és a kitűnő társaságról. :pirul

Ha felesleges a felvetés, mondjátok nyugodtan! :pirul
Kelevéz

Re: Én, a hadügyminiszter

HozzászólásSzerző: swordmanus Dátum: 2010.01.05. 22:34

Üdv!
Hadsereg létszáma: 25 ezer, feltöltve! Vízfej nélkül, ha lehet, és az eü központ állománya se számítson bele. (ez csak 20%-kal több a mostaninál).
Tartalékosok (kb. mint Kelevéz ötlete, csak szebbik nevén), de nem 4000, mint amit terveznek, hanem inkább 50 ezer.
Két hét kiképzés, utána havi egy nap (reggel bemegy, este haza) emlékeztető gyakorlás, de bármi előtt netes távoktatós anyagból elméleti vizsgát tesz, miután önállóan felkészült.
Középsulikban (vagy általánosban) egységes kötelező elsősegély tanfolyam, vizsgázni kötelező, de kis pénzért kap kártyát róla, és akkor a jogsihoz már nem kell. (KRESZ se ártana!)
Fiataloknak MHSZ szerű lőklubok, már nem csak légpukk, de airsoft is lehet, aki 16 évesen tehetséges, mehet rendes lőegyesületbe kispuskára, majd felnőtt korában rendes sportlövő (nem csak a sereg jár jól, de a sportlövészet is).
Polgármestereknek kötelező gyorstalpaló vezetési ismeretekből. Civil életben is rájuk férne!
Kalasnyikov: a szeretet nemzetközi nyelve...
swordmanus
http://www.kalasnyikov.hu

HozzászólásSzerző: Kelevéz Dátum: 2010.01.06. 11:51

Adjon Isten!

A HM 4000 fő , és alacsonyabb fizetés mint csapatnál. "Harcolóknál" adminisztratív állomány a teljes létszám 5%-ban maximálva, szintén kevesebb fizetés/juttatás. Két havonta fizikai/szakirányú teszt, két bukás= egy sétapapír./Ne bujkájon az unokahugi állomány Rámbonak álcázva./
25 ezer szerintem kevés. Még akkor is, ha a három "élő" dandár csak a keretet adja, teljes feltöltésre csak mozgósítás után kerülnek. Szerintem :pirul ehhez az állomány harmadának hivatásszerűen jelen kell lennie. Ez alaphangon /egy 100 000fős seregben/33 ezer ember.
Ezen felül van a területvédelem. A helyi lőkiképzés nagyon jó ötlet, air softtal még a szituációs lövészetet is szimulálhatja. Nem tökély, de ez van. Netes játékok bevonhatók?
Guglival bedolgozod a környék térképét /ha lehet olyat/ és a haverokkal próbáljátok kibogozni a véletlenszerűen feladott eseményeket.
Apropó, nincs valakinek játékírásban járatos pajtása?
Eladnám neki az ötletet. /meg még egy párat./ :rohog

Minden jót!

Kelevéz
Kelevéz

HozzászólásSzerző: Kelevéz Dátum: 2010.01.07. 20:31

Adjon Isten!

Az egészségügyi vizsga jó ötlet, legalább azt tudja a boldogtalan, ha vért lát, az elájuláson kívül mást is tehet. :rohog. A szabadon kószálló, képzett állomány határozottan javítja polgártársaik túlélési esélyeit egy baleset, vagy rosszullét esetén is.
Igazad van a helyi lőklubbokkal kapcsolatban is! Személy szerint én szeretném :pirul fejleszteni a rendszert. Szent István után szabadon:
-Minden 10 falu építsen egy szituációs lőteret!!! :rohog :raketa :2pisztoé :dörzsi
Egy sima lőtér, pisztoly/géppisztoly/kispuska a legtöbb esetben megépíthető. Az "edzési lehetőség" minnél közelebb van, annál többen élnek/élhetnek vele.

A "dandárok" nálam a csapásmérő kötelék kerete, /inkább páncélos-magasabbegységként, mint megerősített lövészekként szervezve-tervezve/melynek feladata egy esetleges háborúban a "korábbi helyzet visszaálltása" /nem részletezve, hogy mennyivel korábbi :dörzsi /Itt nem kerülhető el a külföldi eszközbeszerzés.
Esetleg érdemes lenne végiggondolni, a "visegrádiaknak", de a többi közép-európai országnak is, hogy nem járnánk-e jobban egy külön, belső szövetséggel? A NATO-n belül, természetesen.
Jelentősen nőne a piaci súly és a termelési/beszállítási lehetőségek is.
A "Honvédség jelene és jövője" fórum sok kérdést kitárgyalt, itt most csak annyira szorítkoznék, hogy nagyon örülnék a Leo2-s tömegeinek, de amíg itt nincsenek, addíg azt kell korszerűsítenünk amink van.
A "dandárok" létszámát az eszközök működtetéséhez szükséges létszám behatárolja. Ide csapódik még a külföldi missziókban résztvevők kérdése. Nagyjából zászlóalj méretű műszaki egység, megerősítőkkel, őrszázaddal, felderítő/mesterlövész/tűzszerész rajokkal+ tábori kórház /szintén század?/
A műszakiak "helyben" dolgoznak, /bármilyen háborús helyzetben ez a legbiztosabb/, ugyankkor a működő kórházzal részt vesznek, /azért főleg a maguk részére/ a "Szívek megnyerése" műveletben. Azért biztos ami biztos, elég eszközzel és tudásal rendelkeznek a "minden oldali" biztosítás megszervezésére.

A Nemzetőrségét azonban csak a kiképzésre jelentkezett és ott megfelelt állomány száma határozhatja meg. Kellően magasan tarva a lécet, és szigorúan betartva és betartatva azt /légió követelményei?/ általad említett 50 000 fő szerintem reális, de én inkább a duplájával számolnék. /Az örök optimista.../. Az ő felszerelésüknél, felfegyverzésénél nagyon kell törekedni a hazai gyártásra, legalább licensz formájában. Nehézfegyverzetük nem eshet a CFE-szerződés hatálya alá. Itt majd egy kicsit keresgetni kell a kiskapukat, de nagyon nem aggódom. :beer.
Aknavetők, 82mm-ig, ágyúk, tarackok/ezek inkább/ 100mmm-ig. Egyedüli bánatom, hogy az irányított rakéta indítók száma korlátozás alá esik, pedig egy ilyen helyzetben nem lehet túl sok ebből az eszközből. Bizonyos mértékig a rakéta-sorozatvetők, HSN-lövegek kiválthatják, de nem csak részben. :nemtom

Kézi fegyverek:
-Kalasnyikov über alles!- :áá
Persze tuningolva. AMP-69-re alapozva. Úgy homálylik, a finnek Valmet néven megcsinálták a bul-pup-verziót is. Ezeket kellene kombinálni.+ szükséges még egy golyószóró, valamint egy rövid változat, tüzérek, műszakiak, sofőrök stb. részére. Évekkel ezelőtt egy fegyveres topicban /gvass?talán/ láttam egy kalasnyikov rendszerű gépesített pisztolyt, amely bármilyen 9mm-es lőszerel elment, akadály nélkül. Na, jó, ezt a gyártó írta, de akkor is érdekes lehet.
Járművek.
"Szöcske" jellegű terepjárók. Az ollé az lehetne, hogy a járgány polgári forgalomba is kerül, a felépítmény, mivel amúgy is csak csövekből áll, változtatható.
Személyautó, kisteherautó,kisbusz/ 6-8 fő/
Civilben persze kapna egy könnyű /és könnyen leszerelhető/ karosszériát, amit csata előtt acélra, kevlárra, sárkánybőrre válthatunk, kinek milye van. Ismert eszközt kell működtetni, egyszerű motor, 0 elektonika, gyors javíthatóság. A hazai kisválalkozások is el tudnának viselni talán, ilyen járműveket a hétköznapi életben is. Jó, felfogom, hogy nem az a kikőpött csajozós verda, de nem is ez a fő szempont.
Ma reggel hallgtom a rádóban /Lánchíd/, hogy egy vállalkozó kis-és közepes településeknek tervez és épít hőerőműveket. Mind hő-mind villamosenergia termelésére alkalmasak, és helyben megtermelt szeméttel üzemelnek. Mind a kettő jól jönne...

Na ennyit mára...

Minden jót!

Kelevéz

Ps: -Hosszú szöveg beírásakor csak nekem mászik el mindíg a szöveg, hogy ne lássam mit írok?
Remélem csak én vagyok ilyen béna...
Kelevéz

HozzászólásSzerző: swordmanus Dátum: 2010.01.08. 09:32

Üdv Kelevéz!

Minden 10 falu - egy lőtér: én már azzal is megelégednék, ha az a lőtér egy légpuskalőtér lenne (meg egyben íjászpálya a hagyományőröknek), ahol lehetne légpuskával meg airsofttal nyomni az alapokat (meg tesztelni esetleg a muzeális gumilövedékest, meg a startpatronos muzeálist). Ehhez talán komolyabb engedélyezés sem kellene, hisz ezt mindenki a maga kertjében is megteheti, ha adott a kellően biztonságos kiépítés. Kialakítani se egy nagy kunszt: a helyi vásártér egyik végébe összetolnak egy dombot, aminek a magja építési törmelék, a teteje meg föld. Vásárkor megfogja a szelet, télen szánkózni jó, jó időben meg golyófogó, de akár kutyaiskolának is helyet adhat. Ha meg 10 falunként van egy önkéntes (pl. helyi rendőr, szabadidejében), aki szerény díjazásért megtanítja a biztonságos fegyverkezelés alapjait, bőven elég. Aki érdeklődő, és többre vágyik, az mehet rendes lőtérre.
Ez minimális beruházás lenne, hisz a legtöbben a saját eszközüket használhatnák a kijelölt időben, felügyelet mellett.
Kalasnyikov: a szeretet nemzetközi nyelve...
swordmanus
http://www.kalasnyikov.hu

HozzászólásSzerző: Kelevéz Dátum: 2010.01.08. 10:54

Adjon Isten!

Remélem, hogy tíz falunál azért kevesebben /4-5/ tud építeni egy lőpályát. :rohog
Lőtér gyakorlatilag mindenhol lehetne és nagyon jó gondolat, kombinálni az íjászatal. Jómagam évek óta próbálkozom megszerettetni ezt a szép hagyományt a diákjainkkal és biztonságos körülmények között tanulhatók a lőtér szabályai. Kicsi az esélye egy lőbalesetnek, felhúzott ideggel nemigen forgolódsz ugyanis. :áá Eddig egy balaset volt csak,a négy év alatt, hál' Istennek. A vessző szétpattant kilövéskor és belefutott a gyerek kezébe. Nyolc napon túl gyógyult. :felad
Ha már tájépítészkedünk:ha domb, legyen kövér! Jó az ötlet, de mi van, ha nem domb, hanem sánc lenne? így folyamatosan tovább építhető /ugye építési törmelék folyamatosan keletkezik, alap-és árokásás is előfordulhat még egy község életében.../Stratégiai irányban kijelölni a vonalát, út, vasút két oldalán, nyílt területtel szemben, vagy ott ahol a helység nagyon nyitott. Kellő magassággal védi a mögöttes részt. Ugyanakkor új helye is lehet a polgárok sportolási kedvének. Nem muszály nyílegyenesen futnia, lehet benne hepe és hupa, ha kihasználjuk a talaj lejtését, szerencsés esetben nemcsak szánkózni, de talán még síelni is lehet . Legalábbis kezdők részére. :rohog A többi időben lehet golyó-/vesszőfogónak, hegyikerékpár pályának használlni. :torna
Ha már :torna , a belvíz ellen csinos árkokat ásni és a méllyebb területekre terelni a bel-és árvizet. Ezeknek a mesterséges tavaknak jót tesz, ha egy szúnyogfutásnál messzebb vannak a falutól, úgy minimum 200-300m-re. lehetnek a sánc folytatásában és lehetnek annak előterében is. A mellet, hogy komolyan "elterelik "a támadás irányát, kicsi de állandó bevételt, megélhetést /halastó, vízvételi hely öntözésre, strand, környezetvédelmi terület/és még újjabb :torna edzési lehetőséget ad a helyieknek. A víz mozgatására szélkerekeket javaslok, mint a westernfilmekben. A belvíz állandóan jelen van, folyamatos szivattyúzása így olcsón megoldható. Hülyén néz ki, ha az egyik szivattyú öntöz, a másik meg belvízmentesít egymástól 100-m-re.
Drágább, de legalábbis több szélkereket igényel, ha talaj fölé emeljük a tározót. Ez ott lehet alkalmas, ahol nagy a helyi vizek hozam-ingadozása. Árvízben ide tereljük a felesleget, nyáron innen könnyebb öntözni. Ha pedig minden kötél szakad, akkor a gát is. előre tervezve, a méllyen fekvő részek gyors mocsarasítása így könnyen megoldható.
Ha valaki gonosz /én nem, ááá dehogy!!!/ még az is eszébe jutna, amit a szökőár tudósításokon látni:-előtte kis vizet ráengedni /nedvesítés/ majd az azt követő nagy árhullám úgy megy, mint a gyorsvonat. Ha az ellen már ott tartózkodik-Jaj, szegények, igazán nem így gondoltuk!!!

Folyt köv.

Minden jót!

Kelevéz
Kelevéz

HozzászólásSzerző: Kelevéz Dátum: 2010.01.12. 07:28

Adjon Isten!

Véletlenül nincs valaki aki értene a "nagyvasakhoz"? A gerrilákról szóló szakmunkák jóval számosabbak. Meg szerintem olvasmányosabbak is... :rohog
Most kéne Zichermann! Ja, a "dandár" kifejezést ünnepélyesen "hadtest"-re változtatom.

Minden jót!

Kelevéz
Kelevéz

Vissza: Egyeztető szoba