Adjon Isten!
Az egészségügyi vizsga jó ötlet, legalább azt tudja a boldogtalan, ha vért lát, az elájuláson kívül mást is tehet.

. A szabadon kószálló, képzett állomány határozottan javítja polgártársaik túlélési esélyeit egy baleset, vagy rosszullét esetén is.
Igazad van a helyi lőklubbokkal kapcsolatban is! Személy szerint én szeretném

fejleszteni a rendszert. Szent István után szabadon:
-Minden 10 falu építsen egy szituációs lőteret!!!
Egy sima lőtér, pisztoly/géppisztoly/kispuska a legtöbb esetben megépíthető. Az "edzési lehetőség" minnél közelebb van, annál többen élnek/élhetnek vele.
A "dandárok" nálam a csapásmérő kötelék kerete, /inkább páncélos-magasabbegységként, mint megerősített lövészekként szervezve-tervezve/melynek feladata egy esetleges háborúban a "korábbi helyzet visszaálltása" /nem részletezve, hogy mennyivel korábbi

/Itt nem kerülhető el a külföldi eszközbeszerzés.
Esetleg érdemes lenne végiggondolni, a "visegrádiaknak", de a többi közép-európai országnak is, hogy nem járnánk-e jobban egy külön, belső szövetséggel? A NATO-n belül, természetesen.
Jelentősen nőne a piaci súly és a termelési/beszállítási lehetőségek is.
A "Honvédség jelene és jövője" fórum sok kérdést kitárgyalt, itt most csak annyira szorítkoznék, hogy nagyon örülnék a Leo2-s tömegeinek, de amíg itt nincsenek, addíg azt kell korszerűsítenünk amink van.
A "dandárok" létszámát az eszközök működtetéséhez szükséges létszám behatárolja. Ide csapódik még a külföldi missziókban résztvevők kérdése. Nagyjából zászlóalj méretű műszaki egység, megerősítőkkel, őrszázaddal, felderítő/mesterlövész/tűzszerész rajokkal+ tábori kórház /szintén század?/
A műszakiak "helyben" dolgoznak, /bármilyen háborús helyzetben ez a legbiztosabb/, ugyankkor a működő kórházzal részt vesznek, /azért főleg a maguk részére/ a "Szívek megnyerése" műveletben. Azért biztos ami biztos, elég eszközzel és tudásal rendelkeznek a "minden oldali" biztosítás megszervezésére.
A Nemzetőrségét azonban csak a kiképzésre jelentkezett és ott megfelelt állomány száma határozhatja meg. Kellően magasan tarva a lécet, és szigorúan betartva és betartatva azt /légió követelményei?/ általad említett 50 000 fő szerintem reális, de én inkább a duplájával számolnék. /Az örök optimista.../. Az ő felszerelésüknél, felfegyverzésénél nagyon kell törekedni a hazai gyártásra, legalább licensz formájában. Nehézfegyverzetük nem eshet a CFE-szerződés hatálya alá. Itt majd egy kicsit keresgetni kell a kiskapukat, de nagyon nem aggódom.

.
Aknavetők, 82mm-ig, ágyúk, tarackok/ezek inkább/ 100mmm-ig. Egyedüli bánatom, hogy az irányított rakéta indítók száma korlátozás alá esik, pedig egy ilyen helyzetben nem lehet túl sok ebből az eszközből. Bizonyos mértékig a rakéta-sorozatvetők, HSN-lövegek kiválthatják, de nem csak részben.
Kézi fegyverek:
-Kalasnyikov über alles!-
Persze tuningolva. AMP-69-re alapozva. Úgy homálylik, a finnek Valmet néven megcsinálták a bul-pup-verziót is. Ezeket kellene kombinálni.+ szükséges még egy golyószóró, valamint egy rövid változat, tüzérek, műszakiak, sofőrök stb. részére. Évekkel ezelőtt egy fegyveres topicban /gvass?talán/ láttam egy kalasnyikov rendszerű gépesített pisztolyt, amely bármilyen 9mm-es lőszerel elment, akadály nélkül. Na, jó, ezt a gyártó írta, de akkor is érdekes lehet.
Járművek.
"Szöcske" jellegű terepjárók. Az ollé az lehetne, hogy a járgány polgári forgalomba is kerül, a felépítmény, mivel amúgy is csak csövekből áll, változtatható.
Személyautó, kisteherautó,kisbusz/ 6-8 fő/
Civilben persze kapna egy könnyű /és könnyen leszerelhető/ karosszériát, amit csata előtt acélra, kevlárra, sárkánybőrre válthatunk, kinek milye van. Ismert eszközt kell működtetni, egyszerű motor, 0 elektonika, gyors javíthatóság. A hazai kisválalkozások is el tudnának viselni talán, ilyen járműveket a hétköznapi életben is. Jó, felfogom, hogy nem az a kikőpött csajozós verda, de nem is ez a fő szempont.
Ma reggel hallgtom a rádóban /Lánchíd/, hogy egy vállalkozó kis-és közepes településeknek tervez és épít hőerőműveket. Mind hő-mind villamosenergia termelésére alkalmasak, és helyben megtermelt szeméttel üzemelnek. Mind a kettő jól jönne...
Na ennyit mára...
Minden jót!
Kelevéz
Ps: -Hosszú szöveg beírásakor csak nekem mászik el mindíg a szöveg, hogy ne lássam mit írok?
Remélem csak én vagyok ilyen béna...