A Honvédség múltja, jelene és jövője

Harpet79 fóruma

Re: A Honvédség múltja, jelene és jövője

HozzászólásSzerző: deltaLima Dátum: 2009.02.22. 11:22

Tiszteletem!

Szerintem nem a Grippeneken múlik, hogy vacak a személyi felszerelés. Mivel NATO tagok vagyunk, kell, hogy legyen valami kompatibilis modern technikája a honvédségnek. Merthogy megszavazta az ország a tagságot..... A személyes felszerelések minősége csak a Honvédség vezetésének hozzáálását mutatja. Ebből a kevés pénzből is lehetne majdnem rendes hadsereget csinálni. A beszerzések során állandóak az anomáliák és a rossz vételek. Nem pont a Grippenre gondolok. A mercedesek terepjárók, a teherautók... Az üllői úti ZMNE kampusz kb 1\6 áron való elékótyavetyélése... Volt harckocsizó ezredestől hallotam, hogy a nagy leszerelések és kivonások időszakában, a harckocsi alakulatoknak 100% os állapotban kellet leadni a járműveket. Sokra még költeni is kelett ahhoz hogy kivonják. Tehát nem a Grippeneken múlik a dolog. A 14 repülő 2-3 bevetés alatt lemosná a MH szárazföldi erejének jelentős részét. Persze ha vesznek hozzá fegyvert. Az ilyen nagy üzleteknél van ellentételezés is. Vagyis a svédeknek kel a hazai gazdaságba befektetniük, vagy tűlünk vásárolniuk a kialkudott százalékban. Persze ez a százalék nálunk a legkisebb a többi vásárlóhoz képest.

ui.: Szerintem az egyéni felszerelést nem is központilag kéne feltétlen intézni, hanem több pénzt adni a katonáknak és vegyék meg maguknak. Tuti, hogy magadnak normális cuccot vennél. Amerikában nagyon nagy divatja van ennek. Egy egész iparág épül a katonák "önfelszerelésére". Persze ott is van kincstári.
deltaLima

HozzászólásSzerző: mad Dátum: 2009.02.22. 21:20

Tiszteletem!!!
"A beszerzések során állandóak az anomáliák és a rossz vételek."
A mostani téli bakancsunk MH.-s ára 45e míg a boltban 16ért lehet hozzájutni,és az okosok tényleg meg is veszik ennyiért.
A saját beszerzésről annyit ,hogy pl. ritka az aki a kincstári málhával nyomul majdnem mindenki vett sajátot és málhamellényt is mert a tártáska kicsit béna.
:bee :áá :beer
"Mindent lehet csak akarni kell!!!!!!!"
mad

HozzászólásSzerző: Plieur Dátum: 2009.02.23. 18:01

Tiszteletem!
Valahogy nem csipem az ilyen központi melléfogásokat, ugyanis csak ott tudnak beszerezni normális szerkókat a katonák részére ahol van kinálat is, azaz valamilyen kiszolgáló ipar.
Ez érvényes németekre, oroszokra, USA, stb., sőt: Kina is.
A szomszéd DPM álcája és fazonja nem véletlen: rövid körülnézés után és helyi ( miniszteri :rohog ) tökölődés után 1az 1-ben átvették a brit modellt, sőt: még a mostani szabályzatuk is keményen másolt, ugyanonnan.
Szóval felszerelésben volna honnan és mit átvenni... :dörzsi
Arról nem is beszélve hogy akkor nem a katona venné meg pld. kiskerben a málhamellényét 30e-ért, hanem nagy tételben, egyenest gyártótól.
Ami dühitő, ez a 'mi futunk a beszállitó után, nem ő utánunk' filozófia!
Plieur

HozzászólásSzerző: mero Dátum: 2009.02.24. 07:31

Tiszteletem Mindenkinek.

Ezen témához hozzászolva ,a saját tapasztalataimból meritek egy keveset.Szóval mint szerzödéses is szolgáltam nemolyan rég az MH-kötelékében,a volt Petöfiben.(volt 32)
A helyzet a következö volt,felszerelés ügyileg finoman fogalmazva is a 'leg használhatatlanabbak' voltak még rendszerben!!!!!!!És ebben semmi barokkos tulzás nemvolt!Kezdve a régi málhazsák,kenyérzsák nemtudom mi a pontos titulusa de mint az ,hogy hasznavehetetlen az tény!!!De folytathatnám a kulaccsal(régi karcos aluminium!!!!ami ugye egészségkárositó ha már belül karcos...),a régi összelapult ill. ezáltal kinyithatatlan csajka,a 65 M mintáju !!!!!!bakanccsal.De ez már azthiszem nincs rendszereitve ill. az uj ált. bakancs van kiosztva.Mármint a téli van nyáron is.........és minöségre hm,at z thiszem kifogásolható!!!!
Mert mint azt volt szerencsém látni ,én még a 65 M mintájut használtam inkább!Ugyanis az történt,hogy az amugy téli bakancsot nyáron osztották ki!Én pedig a régit használtam,kérdöre vonva ezzel engem jópár tiszt h. miért nem az 'uj'-at hordom?Mert az uj van rendszeresitve,de rajtuk pedig egyik sem az volt......
Elöszeretettel használtak amcsi,ill. francia bakancsot!!!De a legénységgel még a régit is le akarták vetetni......holott az 1 fokkal jobb volt mint az uj!
Lehetne sorolni a hazai fejlesztésü gyakorlóval is amiböl egy méretböl!!!!!!!!!!elég nehéz találni 2 egyformát!!!!Vajon ez ,hogy lehet?És amelett a mérethelyes ritka mint az a bzonyos fehér madár...
A hosszu mikádó is megér egy misét....az is közröhely tárgya ha a harcos magára ölti,mindamellett h. hogy néz ki még rossz is!
De a rendszeresitett málhamellény is megér pár sort,ugyanis ott nemvolt!!!!!!!Bár kivételek mindig voltak,egy -két szerencsésnek.....megadatott ,hogy a saját horvát málhamellényét kivigye terepre(már ha volt...)a tiszetknél ez elfogadott volt és néhány tisztelyettesnél ill. a leg. állományából azoknak akik 'jóban' voltak a 'vezetöséggel'.
Tehát az emberek nagy részének maradt a jó öreg mübör tártáska(2008-as adat......még az volt!)
Nagyvonalakban ennyit a rendszeresitett felszerelésröl,de ez csak saját szemszögböl és tapasztalatból!És a fent emlitett ezredböl.
azthiszem mig a szándék nincs meg a vezetöktöl a beszerzéseket illetöen,addig nemigen lehet ezekröl érdemben tárgyalni.(sajnos) :patria Mero
mero

HozzászólásSzerző: mad Dátum: 2009.02.24. 17:50

Tiszteletem!!!
"Nyúl-mikádó" imádom :áá a műbőr tártáska pont ma baszott ki velem szóval köv. fizuból beruházok egy horvát málhamellényre.
A bakancs talpa -10 C alatt ugy megfagy hogy nem ritka ,hogy törik de legalább a díszmenetnél szépen kopog :áá
Igérem nem lessz több off olás befejeztem :nemugatsz
"Mindent lehet csak akarni kell!!!!!!!"
mad

HozzászólásSzerző: Kelevéz Dátum: 2010.04.02. 15:09

Adjon Isten!

Mai hír:Eladja lovait a Honvédség

Az eladásra szánt tételek között szerepelnek például 82 milliméteres világító aknagránátok, lövésztöltények, 85 milliméteres D-44 gyakorlóágyú, 23 milliméteres ZU-2 gyakorló légvédelmi gépágyú, 122 milliméteres 38/68M gyakorló tarack, és két sportló is.

A feleslegessé vált lőszerek, gyújtók, aknagránátok negyven-ötven évesek, szavatossági idejük lejárt, csomagolóládáik elöregedettek. A lovak - figyelemmel az állatorvosi zárójelentés szerinti krónikus betegségekre való hajlamukra - további rendeltetésszerű használatra alkalmatlanok, bértartásuk költséges.

A gyakorló lövegeket, amelyeket már korábban hatástalanítottak, azért adja el a HM, mert az éles eszközöket már korábban kivonták a minisztérium rendszeréből, ezért azok gyakorló eszközeire sincs szükség.

Az eladásra szánt két lovon felül még három lóval rendelkezik a honvédség.

A helyesírási/egyéb hibákért felelősséget nem vállalok!

Áldott Húsvétot mindenkinek!

Kelevéz
Kelevéz

HozzászólásSzerző: Amerigo Dátum: 2010.04.04. 13:54

Üdv
A lovakat mint élelmiszertartalékot adták el?:))
I never saw a wild thing
sorry for itself.
A small bird will drop frozen dead from a bough
without ever having felt sorry for itself.
Amerigo
dementor

HozzászólásSzerző: Kelevéz Dátum: 2010.04.05. 19:48

Adjon Isten!

Úgy emlékszem, sportlovak. Lényegesen több lónak kellene lennie.
Attól félek, már a Lovardát is eladták. :nemugatsz
Minden jót!

Kelevéz
Kelevéz

HozzászólásSzerző: Kelevéz Dátum: 2010.05.29. 21:15

Tiszteletem mindenkinek!

Most, hogy frissiben lett egy új honvédelmi miniszterünk, :áá aki valami olyasmit pöttyintett el, hogy "a tartalékos rendszert újra kell gondolni/felállítani"
feltenném a kérdést:
-Lehetséges-e "bejáró rendszerben" (hétvégi harcos)rendes, hadrafogható tartalékos állományt kiképezni? :robot Én ugyan három esztendeig voltam mundérban, de inkább hiányosságaim, mint katonai műveltségem van.
Ami megvan, az is jobbára magánszorgalomból. Akárcsak a kondíció... :torna

Minden jót!

Kelevéz
Kelevéz

HozzászólásSzerző: Kelevéz Dátum: 2010.06.02. 10:27

Adjon Isten!

Pontosítanék:
Két eset van: a/ Teljesen kezdő a vitéz úr: két hónapos alapkiképzés, utána bejár.
(Honnan van két hónapja? Vagy csak felsőoktatottaké a világ? A középiskolások túl fiatalok ehhez.)
b/ Volt soros, kiképzett :rohog :rohog :rohog
Utána jár be, kijelölt hétvégéken, ünnepek mondjuk egyharmadán, szabadságából stb.

Mire lehet képezni?
Ha van spec. tudása,(nehégépkezelő=harckocsizó) az rendben van de a többiek?
Gyalogosképzés: utcai harc, szituációs küzdelmek tűzcsoportban, 3-4 fős, nagy távolságú lövészet, (pl. 300m-ről, AMP-vel a mellalakot esőben, hóban, imitált tűzharcban három lövéből kétszer) Puskagránáttal, gránátvetővel, álló célt a lőtáv 2/3-ról, mozgót 1/3-ról fenti körülmények között leküzdeni.
Rajtámogató fegyvereket legalább alapszinten kezelni, /min. kettőt/
Kondícióról számot adni, minden bevonuláskor.
Alapszintű katasztrófaellátási/elsősegély készségek ismerete.
Úgy gondolom, csak az elitképzésnek van létjogosultsága. Mindössze meg kell találni, miben lehet az illetőből kiválót faragni! :robot

Minden jót!

Kelevéz
Kelevéz

Előző

Vissza: A honvédség jelene és jövője