Tiszteletem!
Szerintem nem a Grippeneken múlik, hogy vacak a személyi felszerelés. Mivel NATO tagok vagyunk, kell, hogy legyen valami kompatibilis modern technikája a honvédségnek. Merthogy megszavazta az ország a tagságot..... A személyes felszerelések minősége csak a Honvédség vezetésének hozzáálását mutatja. Ebből a kevés pénzből is lehetne majdnem rendes hadsereget csinálni. A beszerzések során állandóak az anomáliák és a rossz vételek. Nem pont a Grippenre gondolok. A mercedesek terepjárók, a teherautók... Az üllői úti ZMNE kampusz kb 1\6 áron való elékótyavetyélése... Volt harckocsizó ezredestől hallotam, hogy a nagy leszerelések és kivonások időszakában, a harckocsi alakulatoknak 100% os állapotban kellet leadni a járműveket. Sokra még költeni is kelett ahhoz hogy kivonják. Tehát nem a Grippeneken múlik a dolog. A 14 repülő 2-3 bevetés alatt lemosná a MH szárazföldi erejének jelentős részét. Persze ha vesznek hozzá fegyvert. Az ilyen nagy üzleteknél van ellentételezés is. Vagyis a svédeknek kel a hazai gazdaságba befektetniük, vagy tűlünk vásárolniuk a kialkudott százalékban. Persze ez a százalék nálunk a legkisebb a többi vásárlóhoz képest.
ui.: Szerintem az egyéni felszerelést nem is központilag kéne feltétlen intézni, hanem több pénzt adni a katonáknak és vegyék meg maguknak. Tuti, hogy magadnak normális cuccot vennél. Amerikában nagyon nagy divatja van ennek. Egy egész iparág épül a katonák "önfelszerelésére". Persze ott is van kincstári.

) tökölődés után 1az 1-ben átvették a brit modellt, sőt: még a mostani szabályzatuk is keményen másolt, ugyanonnan.
Mero
Én ugyan három esztendeig voltam mundérban, de inkább hiányosságaim, mint katonai műveltségem van.